Adres:
ul. Profesorska 3
80-856 Gdańsk
tel. 58 301 15 95

e-mail: klasztor@karmel.gdansk.pl

Numer konta:
Zakon OO Karmelitów - klasztor ----- 13 1020 1811 0000 0002 0071 8429

 

 

w dni powszednie
7.00, 18.00

w niedziele i święta
8.00, 10.00, 12.00, 18.00

 

Intencje mszy św można zamówić w zakrystii kościoła przed lub po mszy św. a w ciągu dnia w klasztorze. Wejście od ul. Profesorskiej 3 lub od ul. Wielkie Młyny.

Wieża

fot. Bartosz Kanka

Budowę wieży i kaplic podwieżowych rozpoczęto w roku 1450. 9 lat później, w czasie wojny trzynastoletniej, majster Tzeske przykrył ją prowizorycznym dachem, którego śladów można się dopatrywać między środkową a górną kondygnacją.

W latach 1484-1486 podciągnięto wieżę do obecnej wysokości i zwieńczono siodłowym dachem, na którym w połowie XVI wieku stanęła centralna sygnaturka (mała wieżyczka kościelna w której zazwyczaj umieszczano najmniejszy z dzwonów, też zwany sygnaturką). Dolna kondygnacja fasady jest gładka, urozmaicają ją tylko otwory drzwi i okien. Bogato rozbudowaną drugą kondygnację charakteryzują skontrastowane wnęki – szerokie i płytkie u dołu, wąsie i głębokie u góry i po bokach. Okna górnej kondygnacji nawiązują do wzorów ukończonej w 1466 wieży kościoła Mariackiego.

W 1634 roku zdjęto stare zwieńczenie wieży i zastąpiono nowym wspaniałym hełmem, którego twórcą był Jakub van der Block. Dzięki temu powstała jedna z najbardziej malowniczych nasad wieżowych, która w zadziwiająco pomysłowy, efektowny i piekny sposób uzupełnia potężny czworoboczny trzon (W. Lübke). Po pożarze z 2006 roku położono nowe dachy, odtworzono sygnaturkę i wyremontowano hełm wieży, który ma obecnie 32 m wysokości i waży ponad 30 t.

 

 

fot. Bartosz Kanka

Widok z wieży kościoła na Kościół Mariacki

fot. Bartosz Kanka

Wnętrze wieży - jedna z kondygnacji

 

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
41 0.12837409973145